Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.
Η ιστοσελίδα μας θα εμπλουτίζεται και θα ενημερώνεται συνεχώς με χρήσιμο υλικό χρήσιμο στους επισκέπτες της.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Φανός Πλατάνια

Κύριο χαρακτηριστικό της Κοζανίτικης Αποκριάς είναι ο «Φανός» - προέρχεται από το αρχαίο ρήμα "φαίνω" - το άναμμα δηλαδή φωτιάς σε βωμό - στο σταυροδρόμι κάθε γειτονιάς και τα σατιρικά πειράγματα στο Κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα. Το έθιμο του ανάμματος του «Φανού» έχει παμπάλαιες ρίζες.

Είναι μία γιορτή με λατρευτικό αλλά και ανατρεπτικό χαρακτήρα που στήνεται γύρω από ένα βωμό στον οποίο η φωτιά καίει όλη τη νύχτα και γίνεται το βράδυ της «Τρανής της Απουκράς» όταν το κέφι έχει φτάσει στα ύψη.

Γύρω από τη φωτιά σχηματίζεται ένας κύκλος με επικεφαλής τον κορυφαίο τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδάει πρώτος και μόνος του τα αποκριάτικα τραγούδια ακολουθούμενος από το χορό που επαναλαμβάνει ομαδικά και με τον ίδιο τρόπο τον στίχο.

Είναι καλά οργανωμένη από τους κατοίκους της γειτονιάς και ο καθένας αναλαμβάνει από μία αποστολή: το κέρασμα, την τροφοδοσία, το τραγούδι κτλ.

Ο εθελοντισμός στην πλήρη αποθέωσή του!
Φυσικά ο χορός συνοδεύεται από πολύ φαί (κεφτεδάκια, κιχιά) και κρασί!

Ο Σύλλογός μας, από το 2009 συμμετέχει με το δικό του φανό στις εκδηλώσεις της Αποκριάς, στήνοντας τον παραδοσιακό "οντά" και προσφέροντας κεράσματα φταγμένα από τις γυναίκες του συλλόγου.